Dnia 24 lipca
po raz kolejny Hel obchodził Dzień Ryby, któremu towarzyszyło wiele wspaniałych
wydarzeń. Pierwszym z nich był kiosk przy wyjściu z fokarium przy którym uczono
jak badać, chronić i eksploatować Bałtyk. Kolejna atrakcją była promocja
książki „Oko Ryby” i spotkanie z bohaterami publikacji.
Więcej informacji na stronie gohel.pl - aktualności:
Promocja książki "Oko ryby" w ramach Dnia Ryby w Helu.
O godz. 12.00 odbył się
również happening pt. „Życzenia do złotej rybki”. W samo południe na plaży na
zatoką rozpoczął się konkurs budowania ryb z piasku w którym udział wzięło 17
drużyn.
Kolejną wielką atrakcją było gotowanie przez Teatr Kulinarny dwóch ton zupy rybnej, która wydana była do ostatniej łyżki. O godzinie 16.45 nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu budowanie ryb z piasku w którym przyznano równolegle dwie pierwsze, dwie drugie i dwie trzecie nagrody. O godzinie 17.00 rozpoczął się konkurs kulinarny w którym udział wzięli helscy restauratorzy. Spośród wielu wspaniałych i przepysznych dań z dorsza jury wyłoniło jednego zwycięzcę, którym w tym roku okazał się bar Mewa pani Teresy Ignasiak z ul. Morskiej. Zwycięski bar otrzymał voucher na sprzęt gastronomiczny w kwocie 2000 zł, a pozostali uczestnicy otrzymali tarki gastronomiczne z podwójnym kompletem noży. Podczas Dnia Ryby na scenie grały takie zespoły jak Grzegorz Tyszkiewicz i Gooroo Band, zespół Helou oraz zespół The Postman czyli polski The Beatles.