Kulturalnie i apetycznie
Festiwalowe koncerty muzyki operowej i kaszubskiej, spektakle teatralne i festyn, którego głównym bohaterem będzie ryba - to atrakcje nadchodzących dni w Helu.
W sobotę w Helu tradycyjny coroczny festyn - Dzień ryby. Wszystko zacznie sie już o godz. 11. Wówczas na tzw. małej plaży, między portami rybackim i wojennym, rozpocznie się konkurs budowania ryb z piasku. Dla uczestników przewidziano nagrody i upominki.
Potem zabawa przenie się na pobliski Bulwar Nadmorski. Na placu za estradą plenerową rozpocznie się wielkie gotowanie. Teatr Kulinarny swoją działalność zainauguruje o godz. 14.
- Od tego czasu mamy zamiar rozdać za darmo około tysiąca dań dla
naszych gości, prosto z wielkiej patelni - zapowiada Barbara Tabor z
Urzędu Miasta Helu. - Oczywiście będzie to danie rybne.
Kulinarny punkt będzie działał kilka godzin i - jak w poprzednich latach - dla nikogo nie powinno zabraknąć pysznej strawy.
O godz. 17 na scenie pojawi się znany telewizyjny kucharz Karol Okrasa, który rozstrzygnie coroczny konkurs helskich gastronomików na najlepsze danie z ryb. Potem na estradzie wystąpią zespoły Kamraci (muzyka szantowa), gdyńskie trio Pullover i mieszkający w Polsce Włoch Marco Bocchino.
Również w sobotę w ramach IX Międzynarodowego Letniego Festiwalu Kultury i Sztuki w Helu w tutejszym kościele o godz. 20.15 odbędzie się koncert operowy. W czwartek natomiast kolejna festiwalowa odsłona - o godz. 19 w Muzeum Rybołówstwa zabrzmią pieśni kaszubskie. Wstęp wolny.
Dla miłośników dramatu swoje podwoje otwiera Teatr w Remizie. W niedzielę i wtorek o godz. 20 będziemy mogli zobaczyć Agnieszkę Śnieżyńską w sztuce "Miłość i las" Friederike Roth. Wstęp jest wolny, telefoniczna rezerwacja miejsc w godz. 8-16 (58) 675-10-10, 666-871-622.
Krzysztof Miśdzioł