Mira Stanisławska - Meysztowicz "OKO RYBY"
Czwartek, 29-05-2014 Opublikował/a: Urząd Miasta
Liczba wyświetleń: 1638Poprzednia
Następna
Pdf
Drukuj
Powrót
Wypowiedz się
„Oko Ryby. Impresje z Półwyspu Helskiego” to wydana przez Fundację Nasza Ziemia książka, która łączy w sobie informacje o rybach żyjących w Bałtyku, przepisy kulinarne oraz przedstawia unikalny klimat rybackich opowieści. Całość tworzy przepiękny, nostalgiczny obraz Helu i jego mieszkańców.

Książka ta to wspólne dzieło grupy miłośników Bałtyku. Pomysłodawczynią publikacji była Mira Stanisławska-Meysztowicz - prezes Fundacji Nasza Ziemia. Autorem tekstu jest redaktor miesięcznika "Kuchnia" Łukasz Klesyk, bałtyckie ryby opisał prof. dr hab. Krzysztof E. Skóra - dyrektor Stacji Morskiej IO UG w Helu, zdjęcia zrobił znany fotografik Tomek Sikora, a nad opracowaniem graficzną czuwał profesor Maciej Buszewicz z warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Grafiki ryb bałtyckich (sponsorowane przez The Fisheries Sectretariat) wykonał Andrzej Krupa.
Książka została wydana w ramach projektu "Bałtyk jest w Polsce, Bałtyk jest w Europie" realizowanego przez Fundację Nasza Ziemia wraz ze Stowarzyszeniem Ekologicznym Eko -Unia oraz szwedzkim The Fisheries Secretariat finansowanego z Funduszu dla Organizacji Pozarządowych. Fragmenty tekstów książki zostały przetłumaczone na język angielski, niemiecki i kaszubski, by jej przesłanie mogło dotrzeć do jak największej liczby osób.
"Tu musi powstać książka. Żeby pokazać w niej najbardziej popularne ryby Morza Bałtyckiego oraz ludzi, którzy je dla nas łowią, badają i zalecają umiejętnie je chronić, aby rybołówstwo było zajęciem trwałym, ekonomicznie zyskownym i ekologicznie nieszkodliwym. (...) Zapraszamy do lektury tej książki wszystkich, którzy interesują się ludźmi, kulturą, ekologią i sztuką kulinarną. Którym nie jest obojętne, co jedzą, gdzie i jak spędzają wolny czas oraz - czy odwieczna przyroda i stara tradycja zostaną ocalone, czy odejdą w niebyt."
Książka ta to wspólne dzieło grupy miłośników Bałtyku. Pomysłodawczynią publikacji była Mira Stanisławska-Meysztowicz - prezes Fundacji Nasza Ziemia. Autorem tekstu jest redaktor miesięcznika "Kuchnia" Łukasz Klesyk, bałtyckie ryby opisał prof. dr hab. Krzysztof E. Skóra - dyrektor Stacji Morskiej IO UG w Helu, zdjęcia zrobił znany fotografik Tomek Sikora, a nad opracowaniem graficzną czuwał profesor Maciej Buszewicz z warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Grafiki ryb bałtyckich (sponsorowane przez The Fisheries Sectretariat) wykonał Andrzej Krupa.
Książka została wydana w ramach projektu "Bałtyk jest w Polsce, Bałtyk jest w Europie" realizowanego przez Fundację Nasza Ziemia wraz ze Stowarzyszeniem Ekologicznym Eko -Unia oraz szwedzkim The Fisheries Secretariat finansowanego z Funduszu dla Organizacji Pozarządowych. Fragmenty tekstów książki zostały przetłumaczone na język angielski, niemiecki i kaszubski, by jej przesłanie mogło dotrzeć do jak największej liczby osób.
"Tu musi powstać książka. Żeby pokazać w niej najbardziej popularne ryby Morza Bałtyckiego oraz ludzi, którzy je dla nas łowią, badają i zalecają umiejętnie je chronić, aby rybołówstwo było zajęciem trwałym, ekonomicznie zyskownym i ekologicznie nieszkodliwym. (...) Zapraszamy do lektury tej książki wszystkich, którzy interesują się ludźmi, kulturą, ekologią i sztuką kulinarną. Którym nie jest obojętne, co jedzą, gdzie i jak spędzają wolny czas oraz - czy odwieczna przyroda i stara tradycja zostaną ocalone, czy odejdą w niebyt."
Pomysłodawczyni - Mira Stanisławska - Meysztowicz